Thursday 15 February 2024

Teine muna

Mul tekkis isu kirjutada millestki, mis toimus enne 1991 aastat ja on siiamaani kasutusel. Ja veel millestki, mis on juba aegade hämarasse jäänud.

Emotikonid



Emotikoonide sünniaeg jääb u 40 aasta taha (on pillatud Scott Fahlman-i nime 1982 aastaga seoses), kui internetis omavahel suheldes ei saanud inimesed aru kirjutise toonist. Arvutiinimeste huumorisoont aimates pole raske sellest aru saada. Ja nii saidki alguse niinimetatud vihjed: naerunäod, nutunäod, vihanäod jne.

Isiklikult mulle meeldib kui kirjutist saab lugeda mitut moodi, aga samas mulle meeldivad ka erinevad emotikoonid ja emojid ka.

Vahe seisneb selles, et emotikoonid koosnevad klaviatuuri peal leitavatest kirjamärkidest -  :), emojid on reaalsed pildid. Vaata näiteks seda suurendatud soome emojit ülal.

Ilmselgelt on emotikonid ja emojid ikka veel kasutusel ning saanud osaks ka tänapäeva popkultuurist.


Telnet



Telneti (Teletype Network) protokolli esimene versioon nägi ilmavalgust aastal 1971. Põhimõte seisneb selles, et erinevad tüüpi arvuteid saavad omavahel suhelda kasutades teatud kindlaid reegleid.

Kahjuks saadeti teksti üle Telneti tavalise teksti formaadis ning seetõttu polnud see just kõige turvalisem viis ning rahvas pöördub turvalisema SSH poole.


Allikad:

Emootikonist:    

    Ajaloost: https://time.com/3341244/emoticon-birthday/

    Soome geniaalsed emojid:  https://toolbox.finland.fi/finland-images/

Telnetist:

                Pilt: https://www.geeksforgeeks.org/introduction-to-telnet/

                Ajaloost: https://www.britannica.com/technology/Telnet

                Ametlik leht: https://telnet.org/


No comments:

Post a Comment