Wednesday 7 February 2024

Esimene muna

Kallis lugeja, selles esimese plogimunas tuleb juttu mõnest teemast, mis mulle pähe kargasid lugedes ühte wikit. Võib-olla paljastan tulevikus ka selle inspiratsiooniallika url-i, aga las see hetkel jääb sinu ajusoppi sügama.

3 põnevat IT-lahendust: 

 1. Tõeline REVOLUTSIOON: ChatGPT



Umbes aasta aega tagasi tuli, nägi ja hakkas igal pool poolehoidu võitma suur keelemudel nimega ChatGPT tekitades sellega suuri laineid pea igas eluvaldkonnas. Ta sulandus märkamatult meie igapäevaellu: ChatGPT oskab luua kunsti, võltsida fotosid, kirjutada esseesid, õpetada sind mis teemal iganes, diagnoosima su haiguseid, kirjutada koodi jne. Isiklikult olen ma seda kasutanud näiteks meditsiiniliste uuringute dekodeerimiseks.

Pildi genereeris ChatGPT, kui küsisin: "Millisena sa ennast näed?"

2. Pärlid sigade ees: arvutihiir aastal 1963


1963 - ameerika leidur ja arvutipioneer Douglas Engelbart patenteeris arvutihiire. Esimene mudel oli puust ning 1 nupuga.

Puust!!! Miks praegu puust hiiri ei tehta? Ilmselgelt oli seadeldis oma ajast ees. Tõsisemalt hakati hiiri libistama 1980-ndate alguses esimeste mäkkidega.

Lähemalt saab lugeda allikatest, kallis sõber.


3. WTF moment: Windows 8



On Windowsi operatsioonisüsteeme, mis kohe üldse ei klikkinud ja üheks neist on Windows 8 ja tõenäoliselt ka tema sõber Windows 8.1. Ma kirjutasin tõenäoliselt, sest pärast Windows 8 eemaldamist ei olnud enam mõtet riskida. Selle kasutajaliides oli nii ebaintuitiivne, et tekitas kasutades vihakihvatusi ning lootusetusetunnet. Asi oli selles, et pöörati rohkem tähelepanu puutetundliku ekraani ning tahvelarvutite kasutajatele ning desktopi rahvas jäeti põialt imema ning ringiratast mõõda ikoone ketrama.


Allikad: 

Hiirest: Hall, M. (2024, January 26). Douglas Engelbart. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/biography/Douglas-Engelbart

Hiire pilt: 07.02.2024 https://history-computer.com/computer-mouse-complete-history/

ChatGPT autoportree: 'Digital Brain with Complex Circuits and Binary Code' - Created by OpenAI's DALL-E

Windows 8 pilt: https://www.howtogeek.com/720504/the-6-worst-versions-of-windows-ranked/

No comments:

Post a Comment