Wednesday 28 February 2024

Neljas muna

 Täna juhtusin suvaliselt uurima, mis elukas see SWOT-analüüs on. Ei olegi SWAT tiimi ründeplaan, aga pole ka kaugel sellest. Otsustasin proovi teha. Lehitsesin puhtjuhuslikult Eesti digiühiskonna arengukava aastaks 2030 ning otsustasin proovida.  Tegelikult on tegu tugevuste, nõrkuste, võimaluste ning ohtude kaardistamisega. Siin on minu varba vette kastmine:


SWOT:

Tugevused: 

Eesti on juba stardipakul suhteliselt hästi digitaliseeritud. Meie E-riik, e-valimised, X-tee, ja palju muid teenuseid on üle maailma tuntud. Nii tuntud, et nii mõnigi riik on otsinud koostöövõimalusi või konsultatsiooni neil samadel teemadel. Näiteks Keenia, kes otsib Eestiga koostööd, et oma e-riiki tõhusamalt luua (Allikates link).

Samuti on panustatud tugevasti itimeeste koolitamisele ning väljaõpetamisele. IT haridust saab taga nõuda 18 erinevas asutuses. Numbrid ja viimase 10 aasta statistika leiab allikatest.

Nõrkused:

Tehnoloogia kiire areng on tore, aga see tähendab ka seda, et olesolevate süsteemide ülalpidamine võtab oma rasvase lõivu.

Sellest tulenevalt on veel rohkem itimehi vaja. Eesti rahvaarv ei ole aga suurimate killast. 

Võimalused:

Võimalus anda Eesti spetsialistidele vabad käed avastamiseks, katsetamiseks, läbilöömiseks. Lasta nad nö valla, et teha midagi eepilist. Midagi, millest tulevased põlved rääkima jäävad, tekitades sellega endale mainet ja kuulsust ning ka tulevasi koostööpartnereid.

Ohud:

Uute tehnoloogiate ning arendustega on ikka nii, et turvaauke pole VEEL leitud. Kindlasti ei tohiks valvsust kaotada turvarindel. 


Allikad:

Digiühiskonna arengukava ja ilus pilt:

https://www.mkm.ee/digiriik-ja-uhenduvus/digiuhiskonna-arengukava-2030

Keenia ja Eesti koostööst: 

https://www.err.ee/1609170466/riik-paneb-300-000-eurot-keenia-e-teenuste-arendamisse

IT õppe numbrid:

https://harno.ee/it-akadeemia-programm#uuringud-ja-analuusid



No comments:

Post a Comment