Friday 8 March 2024

Viies muna

Seekordses episoodis lahkan netisuhtluse kahte tahku, millest üks on hääbumas ning teine rohkemgi populaarseks saanud võrreldes netisuhtluse algusaegadega.

"Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust" ei ole enam nii aktuaalne.

Kui 1990-ndatel oli netiühendus kallim, siis ei kiputud seal ka nii sees elama. Pildi alla- ning üleslaadimine võis võtta ka minuteid. Puudus ka tänapäevane suhtlusvõrgustike kanalisatsioon. Populaarne oli suhelda jututubades, kus tavaliselt kontingent saabus õhtul pärast kooli või tööd. Suhtlus sarnanes tavavestlustele, mida vürtsitas vestluskaaslaste anonüümsus ja huvitav kasutajanimi. Kirjutati ka foorumites.

Tänapäeva netisuhtlus on kommentaariumites ja suhtlusvõrgustikes kujunenud "aja surnuks löömiseks", kus juba platvorm  ise soodustab sul kergesti toota ilusat sisu gifide, emotikonide, video ja pildi lisamisega. Sellest tekib sisu, millel vähe päris sisu, ning seda tekib palju, mistõttu selle läbi filtreerimine ning iva leidmine võtab kaua aega ja on tihti juba eos "hukule määratud". 


Jaga oma teadmisi

Teadmiste jagamine on võrreldes 1990-ndatega kasvanud röögatult. Kuna internetile on nüüd kõigile kättesaadav ja iseenesestmõistetav, siis nii mõnigi otsib sealt ka abi. Kus on nõudlust, seal ka pakutakse. Oma teadmisi jagavad kõik. Peale teadjate ka mitte-teadjad ja pool-teadjad. Pahatihti on ka isiklikud arvamused ning uskumused serveeritud teadmistena. Setõttu on internetist teadmiste otsimine küll väga lihtne, aga tõe filtreerimine aeganõudev.


Allikad:

Beaviste ja Butt-headide pilt: 

https://www.imdb.com/title/tt14145426/mediaviewer/rm3366720769/

Antonio Cifrondi maal "Alter Mann hält eine Sanduhr"(Liivakella hoidev vana mees):

https://www.meisterdrucke.uk/fine-art-prints/Antonio-Cifrondi/1399300/Old-Man-holding-a-hourglass.html

No comments:

Post a Comment