Friday 12 April 2024

Kümnes muna

 Selles munas kirjutan, mida ma lugesin ühest kirjutisest või mis mõtteid see tekitas.



Autor kirjutas laias laastus kuidas tarkvara läbi aegade on tekkinud ning kuidas tarkvara omamise ja jagamise mudelid on muutunud läbi aegade. "Läbi aegade" ülempiir on siin 1999, mil kirjutis ilmus. 

Samuti küsib tähtsa küsimuse: Miks peaks keegi midagi tasuta tegema? Miks peaks keegi arendama tarkvara ilma selle eest raha saamata? Põhjuseid on küllaga ning paralleelid muusikaga sobivad siin kenasti, näidates tarkvara loomist kui kunstivormi. 

Eben kirjeldas ka vaba tarkvara liikumist, mis võimaldab tarkvaral "oma elu" alustada - areneda kiiremini, kuna arendamisega võib kaasa lüüa kuitahes palju huvilisi, kood on avalik. 

Teatab, et tulevikus on omanditarkvara kärbumas, et jõustruktuurid hakkavad muutuma, seda eriti interneti ilmumisega, kus tarbija saab otse juure juurde minna.

Jõustruktuurid on pidevas muutumises nii ehk naa, mis ei oleks? Minu meelest on interneti tulekuga jõustruktuurid lihtsalt natuke aeglustunud, sest väga palju andmeid on paisatud kõiksusesse ning nende haldamine, kontrollimine, tsenseerimine jne on raskendatud tekitades pragusid, millest kumab nii mõnelegi vabadust või võimalusi.

Ei tahaks väga nõus olla, et autoriõigused päris surnud on. Pigem on autoriõiguse seadused tänu internetile muutunud ülemaailmsemaks ning tekitanud vajaduse standardite järgi. Samuti on piraatlus tulnud pilti, kuna digisisu levitamine ja kopeerimine on ei ole nii raske võrreldes käegakatsutavaga.

Allikad:

Eben Mogleni essee Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright: 

    https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/684/594

Jay Vollmari pilt: 

    https://www.washingtonpost.com/music/2023/02/16/ai-in-classical-music/

No comments:

Post a Comment