Wednesday 24 April 2024

Kaheteistkümnes muna

Tahan kirjeldada kahte veebilehte läbi nende kasutatavuse. Ekviliibriumi säilimiseks valisin ühe hea kasutatavusega ja teise halva kasutatavusega. Kirjeldan läbi Jakob Nielseni 5 parameetri (õpitavus, tõhusus, meelde jäävus, veakindlus, rahulolu), mis moodustavadki kasutatavuse.

Parameetrid:

Õpitavus: Kui kergesti saab kasutamise selgeks?

Tõhusus: Kui kasutamine on selge, kas saab kiiresti vajaliku tehtud?

Meelde jäävus: Kui mõnda aega eemal olla, kas on kerge jälle ree peale saada?

Veakindlus: Kui veaaldis on? Kui kerge taastuda?

Rahulolu: Kui meeldiv kasutuskogemus?


Hea

chess.com



On malemänguportaal, kus malehuvilised saavad rinda pista teiste malehuvilistega, kes sarnasel tasemel. 

Õpitavus: Malemängu alustamine on lihtne ja arusaadav, pärast mängu analüüsitakse seda ning soovitatakse parandusi või avanguid mida harjutada. 

Tõhusus: Kasutaja saab kõik vajalikud toimingud tehtud kiiresti ning ei pea ringi ekslema mööda navigatsiooniriba. Selgelt on välja toodud menüüd: Play, Puzzles, Learn.

Meelde jäävus: Kui pole paar aastat ühtegi partiid teinud ja naased chess.com-i lehele, ei ole raske aru saada kus mida teha. 

Veakindlus: Mul ei õnnestunud eksimusi registreerida.

Rahulolu: Disain on sõbralik, lihtne. Algajad saavad õppida, oskajad teiste oskajatega rinda pista. Saab ka saavutusi koguda, mis tekitab hasarti. Tasulise versiooni eest makstes eemaldub reklaam, mis tegelikult niigi vähe silma paistab ja saab lõpmatult mängu analüüse ning seletusi. Saab ka sõpradega mängida.


Paha

academy.oracle.com

On Oracle-i poolt loodud õpiportaal, kus saab õppida Oracle-i tooteid nagu Java, andmebaas ning pilvetehnoloogiad,  hiljem võimalik ka sertifikaadi eksami teha.

Õpitavus: Jube alguses on raske aru saada, mis on õpiprogramm ja mis sertifikaatidele need ette valmistavad. Palju avaneb uusi aknaid, mis suurendab segadust. Info on lehel ja ka pdf failina. Hinnakirja leidmine on ka omaette "quest", mis lõppeb pettumusega (soolasevõitu).

Tõhusus: Selgeks saada on raske seda keskkonda ja pigem sunnib loobuma.

Meelde jäävus: Kahjuks on mul meeles ainult see, kuidas ma eelmine kord ekslesin ja nüüd kus uuesti proovisin, pidin uuesti õppima nö. nullist ning ekslema uutes akendes ja linkide rägastikus.

Veakindlus: Lihtne on sattuda nõiaringi avanevate akende ja linkidega. Sisse saab logida mitut moodi: Oracle-i kasutajana, Oracle Academy kasutajana või Oracle Academy õpilasena. Need kasutajad ei kattu.

Rahulolu: Kogemus on navigeerimise tõttu kohutav. Plussiks on hästi valitud värvid.



Allikad:


Nielseni kriteeriumid: https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-ITSPEA_12:_Inimese_ja_arvuti_suhtlus,_ergonoomika_ja_kasutatavus

Hea: chess.com

Paha: academy.oracle.com

Ugly pilt: imdb.com


No comments:

Post a Comment